Kandidaten

Kandidaten

Bonus/ Malus(boete)

Voordelen Participatie doelgroepen: WSW, Wajong en Bijstand(WWB)

Bonus

1.Baangarantie
Het Sociaal Akkoord zorgt ervoor dat 125.000 mensen met een arbeidsbeperking de komende jaren bij een reguliere werkgever worden geplaatst. Er komen 100.000 extra gegarandeerde banen in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

2.Bonus van 3000 euro bij acceptatie van een baan.

3. Plan voor studieregeling in Participatiewet
Tijdens de behandeling van de Invoeringswet Participatiewet heeft D66 een amendement ingediend om in de Participatiewet een studieregeling op te nemen voor jonge gehandicapten. De studietoelage die jonggehandicapten straks via de gemeente moeten kunnen aanvragen, ondersteunt deze jongeren bij het volgen van een opleiding. Mensen met een beperking kunnen namelijk vaak minder gemakkelijk een bijbaantje vinden en doen ook meestal langer over hun studie. Een studietoelage helpt deze mensen om hun opleiding af te ronden en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Voorwaarden studieregeling in Participatiewet

Als werkgevers zien dat jonge gehandicapten met succes een studie hebben afgerond, zullen ze hen mogelijk eerder aannemen. D66 hoopt zo in elk geval de drempel bij werkgevers weg te nemen om arbeidsgehandicapten een baan aan te bieden. Voor de studieregeling wordt in totaal € 35 miljoen uitgetrokken, waarvan € 6 miljoen in 2015. De jonggehandicapte moet aan de volgende voorwaarden voldoen om voor de studieregeling in aanmerking te komen:

  • is minimaal 18 jaar oud.
  • is niet in staat om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen.
  • heeft recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming op basis van de WTOS (Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten). De WTOS biedt een financiële bijdrage in de kosten die verbonden zijn aan regulier voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo en volwassenonderwijs).
  • heeft geen eigen vermogen (zoals een huis, smartengeld of een letselschade-uitkering).

Malus
De belangrijkste punten:
1.Verplichting om mee te werken aan een traject naar werk.

2.Bij weigering of onvoldoende meewerken kan de uitkering gekort of gestopt worden.
Wie bijstand ontvangt, moet een tegenprestatie leveren voor zijn uitkering. De gemeenten mogen echter zelf gaan bepalen hoe die eruit ziet.

3. Het plan om voor nieuwe bijstandsuitkeringen een ‘wachttijd’ van 4 weken in te voeren, verdwijnt.

4. De sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de 5 jaar komt er niet.

5. De bijstandsregels worden op veel punten wel strenger dan nu. Er komt een verhuisplicht voor bijstandsgerechtigden die elders een baan kunnen krijgen.

6. Ook moeten bijstandsgerechtigden Nederlands kunnen spreken en netjes gekleed op een sollicitatiegesprek verschijnen.

7. Bijstandsgerechtigden die hun kosten van levensonderhoud met huisgenoten kunnen delen, krijgen straks een lagere uitkering. Deze regel geldt overigens ook voor AOW’ers.

8. Wie zich niet aan de regels houdt, kan worden gekort of stopt de uitkering.

9. Alle jonggehandicapten met een Wajonguitkering worden herkeurd.

Zie meer info;http://www.nu.nl/politiek/3692145/hoofdpunten-bijstand-en-participatiewet.html